Dag 3 - Mentalhem och raggarträff

John hittade slutligen tillbaka och vi sa adjö till det fina tågvandrarhemet och for vidare. I ögonvrån såg jag (Erik) denna plats när jag satt vid ratten och körde; 

Här blir det frukostdags! 



Rakt över från våran frukostplats så fann vi något som visade sig vara ett gammalt nedlagt bruk.



Men vi befinner ju också inte långt från Kopparberg, en plats där de haft över 2000 gruvor i drift! 



Det som slår oss är att många orter slutar på bruk :P Vi lyckas här få nys om
att Sveriges vackraste kyrka ligger i Ljusnaberg,så ja vi far dit ;) Dena fina folkvagn körde upp bakom oss när vi står och tittar på turistinformationen. En bil som verkligen symboliserar roadtrip (och för mig 70-talets frisläppta mentalitet), avis var vi! 



Tråkigt väder bjöds det på, men lika glada var vi!



Helt i trä byggd under tidigt 1600-tal. Hela kyrkan andades andektoter. 



Här i Ljusdahl har man tydligen en speciell syn på barnuppfostran. Här sätter man nämligen de som varit stygga, som de som vält bänken. De små liven skall veta hut banne mig!



Vackert beläget i en gammal byggnad finner vi stadens cafe med blick ut över "centrum". Tyvärr så har flera butiker slagit igen och man kan se att samhället sakta dör ut. Ett samhälle som har haft sina gyllene dagar när gruvorna runt ikring tidigare var i bruk. Den största arbetsgivaren vi finner i är willys, förhoppningsvis kommer något blåsa liv i detta guldkorn mitt i skogen.




Notera det traditionella postmärket, EN RIKTIG POST!

När vi satt och kollade intressanta platser på GPSen så såg vi reklam för ett mentalhemsmuseum. Ett givet mål för två galna typer ;D 



Tyvärr var det tokstängt. :(


Vi blev rekomenderade att stanna här, på Lappens vägkrok där vi skulle äta det här; 
Vi har en teori att desto högre upp i Sverige desto större mål mat kommer vi få. Vad baserar vi detta på? Jo eftersom desto längre norr över, desto större andel äldre hus hittar vi, alltså lever det äldre kvar mer. Förr arbetade man mer med kroppen och behövde där med energi, där av kommer vi får mer mat per krona, stämmer detta bör vi kunna äta ihjäl oss för ~30kr i Kiruna! Vi får väl se ;D



Kommer Ni ihåg att vi talade om dansbanor och hur det kunde vara typiskt svenskt? Jag citerar artikeln (från dalarnas tidningar) "Jörgen hade en Mercury 55,svart med gult tak, när han raggade upp Tina fösrsta gången i folkparken." Nu är inte det ett bevis så säg ;D Dessutom med en ordentlig amerikanare, vi kan bara hoppas att han hade brylkräm i håret ;)



På vägen for vi igenom Säter där det var både tivoli och stor bilträff! Som om vi int haft nog med tur :D Vi gick runt och blev alldeles lyriska för att inte tala om hur håret reste sig av mullrande V8or! 

Här åkte vi dock på ett missöde, våran 12v -> 220v transformator som förser våran bärbara dator med ström pajade, så vi for till Biltema i Borlänge för att få en ny.



Nu är vi redo för att fara vidare, på våran karta har vi ringat in Ljusdal, vi vet inte varför, men det är det sköna. Vi vet inte alls vad som skall hända när vi väl kommer dit, men dit ska vi! 

Puss på er /Erik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0